Wat zijn paracord halsbanden?

Een toenemende trend in Nederland: steeds meer honden dragen een paracord halsband. Soms zelfs voorzien van zogenaamde EM pijpjes zoals die van 123paracord.nl die helpen teken en vlooien voorkomen. Maar wat is paracord eigenlijk?

Hoewel paracord armbanden begonnen als een militaire trend, zijn ze sindsdien geëxplodeerd in populariteit en diversiteit. Velen vragen zich nu af: “Wat betekende de paracord armband oorspronkelijk? en “Wie maakte de allereerste?”

Waar het allemaal begon

Het korte verhaal is dit: Paracord werd voor het eerst gemaakt voor gebruik als Amerikaanse parachutelijnen in de Tweede Wereldoorlog. Soldaten begonnen met het redden van deze parachute lijnen bij het vallen in vijandelijk gebied en het gebruik ervan voor allerlei noodsituaties fixes in het veld. Later, werd paracord een standaard militaire levering die routinematig overzee met ingezette militairen werd verscheept-zelfs nadat paracord uit gebruik raakte als parachute ophangingslijnen.

Mijn beste schatting is dat paracord armbanden voor het eerst opdoken in 2004. Ik was eerder in de veronderstelling dat de trend al in Vietnam was begonnen. Ik heb echter geen bewijs gevonden dat paracord tot armbanden werd verwerkt vóór de 21ste eeuw. Bijna elk verhaal dat ik tot nu toe gelezen heb, bevestigt deze schatting. Ik heb geen aanwijzingen over WIE de eerste persoon was die een paracord armband maakte.

Sinds de eerste publicatie van dit artikel, heb ik één onbevestigd verhaal gehoord van soldaten die paracord armbanden maakten in de jaren 70 in de Rhodesische Bush oorlog.

Militairen

Ik heb veel verhalen gehoord van uitgezonden soldaten die paracord armbanden kregen als cadeau van iemand in hun peloton. Voor hen betekende het dragen van een paracord armband dat ze elkaars rug dekten in geval van gevaar – dat ze elkaar weer thuis zouden krijgen.

Voor sommige soldaten werd het een soort geluksbrenger – als hun paracord armband hen tot nu toe veilig hield, konden ze het maar beter niet vervloeken door hem af te doen. Voor anderen was het een symbool van hun zelfredzaamheid. Het toonde hun vermogen om voor zichzelf te zorgen. En voor hen die thuiskwamen zonder een vriend of strijdmakker, was het dragen van een paracord armband een manier om de opoffering te erkennen en te rouwen om hun verlies.

Veteranen

Rond 2007, pikten militaire veteranen het idee op om paracord armbanden te maken voor thuis. Zij, die paracord hadden gebruikt tijdens hun uitzending, maakten van hun kennis van knopen een manier om de tijd te doden, hun handen bezig te houden, en zich terug aan te passen aan het burgerleven. Voor sommigen van hen werd het ook een bijverdienste. Een paar van deze veteranen werden succesvol en bouwden hele bedrijven rond hun ambacht.

Preppers

Gedurende deze tijd verspreidde de reputatie van paracord zich. Er waren verhalen in overvloed over hoe het soldaten uit de problemen had geholpen. De survival- en prepper-gemeenschappen namen er nota van. Daar werd het bejubeld als het “ultieme overlevingsmiddel”. Ze pochten dat het voor alles gebruikt kon worden, van het vangen van wild tot het flossen van je tanden. De lijsten gingen maar door en door. Sommige waren realistisch, andere niet zo.

Bewustwording

De door veteranen verkochte armbanden werden zo populair dat ze niet alleen werden erkend als een symbool voor de taaiheid van het leger, maar ook als een manier om solidariteit te tonen met een aantal andere oorzaken. Zoals borstkankerbewustzijn of rouw met de families van politieagenten en -vrouwen die in de uitoefening van hun functie waren overleden.

Toegenomen Populariteit

Deze toename in de vraag naar paracord armbanden creëerde een nieuwe markt voor de bedrijven die paracord maakten voor het leger. Spoedig daarna, kon paracord in openluchtmateriaalwinkels en online als ruw knutselmateriaal en het backpacken uitrustingitem worden gevonden.

Paracord werd ook beschikbaar in veel meer kleuren en variëteiten dan voorheen. Hier vindt je een overzicht van paracord types.

Deze populariteit trok ook touwfabrikanten over de hele wereld aan, die soortgelijke touwen uit andere materialen begonnen te vervaardigen en ze paracord noemden. Er is geen regelgeving voor de term “paracord”, dus de koper moet slim zijn over waar ze het kopen van-vooral als ze het gebruiken in kritieke belastende situaties.

Conclusie

Dus, om direct de vraag te beantwoorden van “Wat betekent een paracord armband?”: Het betekent een heleboel dingen voor een heleboel verschillende mensen, maar oorspronkelijk vertegenwoordigde het de taaiheid en het doorzettingsvermogen van het Amerikaanse leger. Aangezien het gebruik van paracord blijft uitbreiden, is het interessant om terug te kijken op de geschiedenis van de paracord armband en zijn oorsprong te waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *