Verschillende soorten hondenvoer

Wanneer je binnenkort je nieuwe puppy op gaat halen heb je uiteraard hondenvoer nodig. Er zijn best veel verschillende soorten hondenvoer. Alle soorten hebben zo zijn voor- en nadelen. Kom je er niet uit? In dit artikel bespreken we kort alle soorten hondenvoer die je kunt kopen met de daarbij horende voor -en nadelen.

Hondenbrokken

Hondenvoer kopen in de vorm van brokken; er zijn eindeloze mogelijkheden.

Je hebt twee verschillende soorten hondenbrokken. De zogenaamde geperste -en krokante brok. Het verschil zit het hem in het maakproces van de brok. Krokante brokken worden gemaakt in een relatief hoge temperatuur van rond de 100 graden. In de brok worden later pas de goede vetten toegevoegd waardoor deze stoffen een hoge kwaliteit behouden zonder afgebroken te zijn door de hitte. Geperste brokken worden gemaakt in een minder hoge temperatuur van 75 graden. De vetten zijn al toegevoegd, maar de temperatuur is lager waardoor de stoffen nog steeds een relatief goede kwaliteit hebben. Krokante brokken zijn harder en zetten uit wanneer deze in de maag belanden. Geperste brokken vallen in de maag juist uiteen. Over het algemeen kan je beter voor krokante brokken kiezen wanneer een hond een moeilijke eter is of wanneer je hond vertegeringsproblemen heeft.
Er is nog een onderscheid te maken in hondenbrokken. Je hebt goedkope en duurdere brokken. De dure brokken vindt je over het algemeen in de dierenwinkel, en de goedkope brokken in de supermarkt. Het maakt wat betreft voedzaamheid veel uit of je supermarktbrokken of dure brokken koopt. Supermarktbrokken bevatten namelijk vaak een hoog gehalte vulstof (granen) en een laag gehalte aan vlees. Dure brokken bevatten vaak een hoog gehalte aan vlees en een laag gehalte aan vulstoffen. Supermarktbrokken kunnen over het algemeen bestempeld worden als ongezond omdat een hond hiermee niet de voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft. Tot slot is er nog een onderscheid in hondebrokken. Je hebt ook nog brokken die specefiek passen bij een bepaald ras door de voedingsstoffen en smaken die passen bij dit type hond. Denk aan Husky voer voor het Husky ras.

Nat voer

Blikvoer is voer dat uit een blikje of pakje komt en heeft een natte structuur. Dit voer vinden honden over het algemeen ontzettend lekker. Koop je dit dus een keer voor je hond, dan is er een kans dat je hond daarna geen brok meer aanraakt. Het nadeel van natvoer is dat de hond niet goed hoeft te kauwen op het voer. Juist het kauwen op het voer is goed voor de tanden van een hond en voorkomt veel ontstekingen in de bek. Ook bij nat voer is er onderscheid in supermarktvoer en duurder voer. Wederom is het dure voer van betere kwaliteit.

KVV

Kvv is de afkorting die staat voor kant en klaar vers voer. Tegenwoordig zijn er een stuk meer mensen die voorstander zijn voor het voeren van vers, kant en klaar, rauw vlees. Dat komt omdat dit vlees het dichtst bij het oorspronkelijk dieet van de wolf komt, waar de hond van afstamt. KVV voeren aan je hond is erg gezond en kan veel gezondheidsproblemen voorkomen. Echter heeft het ook nadelen: Het kost veel plek in je diepvries en het is prijzig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *