Gedragsproblemen bij je hond

 

 

Een hond is de beste vriend voor een mens en de praktijk wijst dat ook uit. Honden zijn uiterst trouw aan hun baasjes en houden onvoorwaardelijk van hen. Niets is mooier om na een dag hard werken vol met stress, thuis te komen en opgewacht worden door een vrolijke hond die zo ontzettend dankbaar is dat je weer thuis bent. Maar niet iedere hond heeft een leuk en acceptabel gedrag. Er zijn ook honden die te maken hebben met gedragsproblemen.

Gedragsproblemen of ongewenst gedrag?

Velen halen gedragsproblemen en ongewenst gedrag wel eens door elkaar. Je kunt stellen dat ongewenst gedrag vrij normaal is voor een hond. Denk daarbij aan het kapot bijten van meubels of het voortdurend blaffen of overdreven iemand belikken. Dit gedrag ontstaat vaak door een bepaalde situatie of omgeving en kan in veel gevallen door correctie afgeleerd worden. Gedragsproblemen zijn van een heel andere orde. Hierbij gaat het echt om een stoornis bij de hond, wat abnormaal gedrag voortbrengt. Vaak is dit ontstaan door een bepaalde stress of door trauma’s, maar kan ook komen door een hersentumor. Het is dus belangrijk om hierbij duidelijk onderscheid te maken tussen deze twee zaken.

Oplossen van gedragsproblemen

Ongewenst gedrag is nog wel zelf op te lossen. Hierbij moet je denken dat je je hond corrigeert en leert dat bepaalde zaken niet kunnen. Soms komt een hond niet aan zijn behoeftes, zoals bijvoorbeeld een hond met een jachtinstinct of behoefte aan sociaal contact. Zorg dus om ongewenst gedrag te voorkomen, dat je ook de behoeftes van een hond bevredigd. Bij echte gedragsproblemen, is het raadzaam eerst eens een dierenarts te bezoeken voor een medisch onderzoek. Kijk wel eerst even of je een hondenverzekering hebt afgesloten, want de kosten van een bezoekje kunnen hoger uitvallen dan je denkt. Het is mogelijk dat er een medische afwijking is. Ook gedragstherapie voor een hond is een goede optie. Er zijn kynologenclubs overal in het land die deze therapie aanbieden. Ook zijn er speciaal op gedragsproblemen georiënteerde artsen die desnoods met behulp van medicijnen gedragsproblemen zoveel mogelijk kunnen oplossen. Ook hier kunnen de kosten vrij hoog oplopen. Een dierenverzekering is dus zeker geen overbodige luxe!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *