aandacht_voor_gebit_hond_of_kat

Geef het gebit van je hond of kat wat meer aandacht

We nemen onze eigen mondhygiëne (terecht) veel aandacht. Niet alleen ziet een gezond gebit er goed uit, maar een slecht onderhouden mond kan tot veel problemen leiden. Veel mensen weten echter niet dat dit niet alleen bij henzelf het geval is, maar dat ook hun huisdier zonder het te weten kan leiden onder een slecht gebit. Dit is echter bij je hond of kat net zo potentieel schadelijk als bij jouzelf. Het levert een slechte adem op, al geen pretje, maar als je er niets aan doet kan dit ontstekingen en zelfs permanente gebitsschade opleveren bij je trouwe viervoeter. Reden genoeg dus om het serieus te nemen. 

Waar komt die geur vandaan? 

De slechte adem van een hond is een veelvoorkomend probleem. Veel mensen merken vaak op dat hun hond uit de bek stinkt. Logisch, zou je denken: een hond kan immers niet zoals wij zijn tanden poetsen. Toch kunnen honden van nature wel hun mond reinigen. Het gebit van een hond is namelijk bedoeld om vlees af te scheuren en op botten te kluiven. Op die manier wordt het gebit gereinigd en blijft bij de slechte adem bij de hond dus uit. De meeste honden doen dit echter tegenwoordig niet meer, mede door het moderne zachte blikvoer dat die werking niet heeft. Daardoor blijven voedselresten dus achter op het gebit en het tandvlees. 

Dit vormt tandplak, wat zich uiteindelijk verhardt tot tandsteen. Als dit niet wordt aangepakt kan er een vicieuze cirkel ontstaan waarbij voedselresten en bacteriën nog makkelijker een plek vinden in het gebit van je huisdier, wat weer meer tandsteen tot gevolg heeft. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot tandvleesontsteking (ook wel gingivitis genoemd). Dat is an sich natuurlijk al geen pretje, maar ook dat kan grote gevolgen hebben als het onbehandeld blijft. De ontsteking verspreidt zich dan namelijk naar het kaakbot. Dat kan er uiteindelijk zelfs toe leiden dat tanden en kiezen van je dier beginnen uit te vallen.

Tanden poetsen? 

Gebitsproblemen bij huisdieren is, zo blijkt, een veel voorkomend probleem. Ongeveer 80 procent van de huisdieren in Nederland krijgt ermee te maken. Gelukkig kun je er zelf wel het een en ander aan doen. Hoewel het algemene advies is om het verwijderen van tandsteen vooral door een tandarts te laten doen, kun je het ook zelf proberen. Hoewel een kat zich er waarschijnlijk zwaar tegen zich zal verzetten kun je met wat handigheid en de juiste middelen de tandsteen bij je hond zelf te lijf gaan. Je kunt bijvoorbeeld met een speciale tandenkrabber de hond helpen met zijn tandsteen of speciale speeltjes kopen waarmee de hond op een speelse manier toch zijn gebit reinigt. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *