person in brown cable knife sweater holding white and black puppy

Oorontsteking hond: hoe te herkennen en te behandelen

person in brown cable knife sweater holding white and black puppy
Photo by freestocks.org on Pexels.com

Net als bij mensen is een oorontsteking voor je hond een nare infectie die best vaak voorkomt. Als je er tijdig bij bent, is een oorontsteking niet moeilijk te behandelen. Bovendien kun je met een aantal natuurlijke preventieve manieren een oorinfectie helpen voorkomen.

Oorontsteking hond herkennen

De veroorzakers van oorontstekingen bij volwassen honden zijn vaak bacteriën en gisten. Bij puppy’s is de oorzaak vaak oormijt. Maar welke symptomen horen bij een oorontsteking?

Dit zijn de 3 meest makkelijke, herkenbare symptomen van een oorontsteking bij een hond:

  • Krabben en wrijven: als je hond last heeft van een ontsteking zal hij overmatig gaan krabben en wrijven aan het oor waar de ontsteking in zit;
  • Schudden met zijn kop;
  • Je kunt een oorontsteking vaak ruiken. Dat klinkt niet zo fris, maar is wel een herkenbaar symptoom. Het is een typische, abnormale geur.

Acute en chronische oorontsteking hond

Een oorontsteking kan acuut voorkomen, bijvoorbeeld als je hond is gaan zwemmen. In natuurlijk zwemwater, zoals sloten of meren, zitten heel veel micro-organismen die de gehoorgang kunnen binnendringen een oorontsteking kunnen veroorzaken. Wanneer een oorontsteking vaak terugkomt, spreken we van een chronische oorontsteking. Honden die bijvoorbeeld een allergie hebben (zoals huisstofmijt of bepaald voedsel), zijn gevoeliger voor chronische oorontstekingen. De allergie zorgt er namelijk voor dat bacteriën en gisten die de oorontsteking veroorzaken, makkelijker overmatig kunnen groeien.

Oorontsteking hond voorkomen en genezen

Uiteraard is een oorontsteking bij je hond voorkomen beter dan genezen, maar het kan ook goed behandeld worden als je te laat bent. Het proberen te voorkomen kan je door de oren van je hond preventief regelmatig (ongeveer eens per 3 weken) schoon te maken met natuurlijke ingrediënten. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld appelazijn of kokosolie. Heeft je hond een oorontsteking? Probeer het oor dan goed schoon te maken met een droge doek (gebruik nooit een wattenstaafje, alcohol of ander middel dat de ontstoken huid kan irriteren). Vervolgens kan je het oor druppelen met natuurlijke oordruppels. Op de website van Organimal kun je uitgebreide informatie vinden over producten die je ter behandeling kunt inzetten bij oorontsteking bij je hond. Wanneer je hond desondanks een oorontsteking krijgt die niet snel overgaat, raadpleeg dan wel je dierenarts. Een oorontsteking kan namelijk snel verergeren en leiden tot vervelende complicaties zoals bijvoorbeeld gehoorverlies. En dat is iets wat je helemaal niet wilt. 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over ontstoken of geïrriteerde anaalklieren bij de hond, natuurgeneeskundige kruiden en supplementen of zoek je informatie over iets anders, neem dan gerust contact op met de holistische dierenartsen van Oganimal.  Zij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *