Hoe verander ik het eetgedrag van mijn hond?

Of je nu een nieuwe hond hebt geadopteerd uit een asiel of je harige vriend hebt gered uit een verlaten achtertuin, waarschijnlijk weet hij al hoe hij moet eten. Dat is niet altijd goed! Honden die niet gewend zijn aan het zicht en de geur van gewone maaltijden zoals hondenbrokken weten misschien niet wanneer hun baasje hen gaat voeren. Dit kan ertoe leiden dat ze alles opslokken wat ze in jouw huis kunnen vinden, waardoor ze dwangmatige eetgewoonten kunnen ontwikkelen en het voor jou moeilijker wordt om hun eetgedrag later te veranderen. Houd er ook rekening mee dat niet alle honden op hetzelfde moment eten, ook al hebben ze honger. Als jouw hond argwanend aan zijn eten snuffelt of aarzelend kijkt terwijl jij hem eten geeft, probeert hij misschien uit te vinden waarom hij eten krijgt. Misschien kun je hem gemakkelijker laten eten door de geur van zijn gerecht te verbergen, zodat hij van tevoren niet weet hoe het smaakt.

Leer je hond voedsel te associëren met plezier

Wanneer je jouw hond voor het eerst krijgt, kun je voedsel gebruiken als beloning voor geweldig gedrag of als afleiding van vervelend gedrag. Als je hond jong is en je wilt dat hij zich op jou concentreert, zet dan wat voer voor hem neer en wees stil. Als hij echt gericht is op jou, zal hij niet geïnteresseerd zijn in het voedsel. Zodra je hond ouder en wat onstuimiger is, kun je voedsel gebruiken als beloning voor goed gedrag. Een geweldige manier om dit te doen is om jouw hond te voeren in een zittende positie, wat betekent dat hij zit op zijn achterpoten of kont, omhoog te kijken naar je. Wanneer je pup beleefd zit met zijn voorpoten in de lucht, moet je hem prijzen met veel positieve woorden en zachte aanrakingen. Als je hond een trekker is die aan de lijn sleept, zal het aanbieden van een traktatie terwijl hij aan zijn eigen lijn loopt hem aanmoedigen om aandacht aan jou te besteden.

Train je hond om te wachten op maaltijden

Als je hond op enig moment eet, zal hij snel weer honger hebben. Om ervoor te zorgen dat hij wacht tot jij hem eten geeft, kun je hem trainen om te zitten voor eten met een lokmiddel zoals een Kong of een stuk vlees. Zet de etensschaal in een kamer en het lokvoer in een andere kamer. Wanneer je hond in zijn wachtkamer is, roep hem dan naar het lokaas en zodra hij het ziet, biedt je hem de traktatie aan. Al snel zal je hond de geur van het lokmiddel associëren met eten en zal hij eerder gaan zitten als jij hem naar de etensbak roept.

Bied af en toe wat lekkers aan tijdens de maaltijd

Probeer traktaties te gebruiken als overbrugging tussen maaltijden in plaats van een volledige maaltijd. Voordat je jouw hond regelmatig gaat voeren, kun je traktaties gebruiken om hem te laten wennen aan jouw voedingsschema. Zet zijn etensbak in de ene kamer en zijn traktaties in een andere kamer. Als het tijd is om te eten, roep je hem naar de eerste kamer, waar je zijn etensbak heeft neergezet. Als hij komt, beloon hem dan met een traktatie. Roep hem dan terug naar de andere kamer, waar je zijn dagelijkse traktaties hebt staan. Als hij klaar is met eten en je hebt opgeruimd, roep je hem terug naar de oorspronkelijke kamer. Als jouw hond eenmaal gewend is aan het eten op uw geplande tijden en het plotseling verschijnen van voedsel, kun je beginnen met het introduceren van meer voedsel bij elke maaltijd.

Voeg nieuw voedsel geleidelijk toe en altijd eerst met een trainingsles

Nieuw voer kan bij sommige honden spijsverteringsproblemen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je geleidelijk meer variatie toevoegt aan het dieet van jouw pup. Als je nieuw voer toevoegt, gebruik het dan één keer als test. Als jouw hond het lekker vindt, blijf het dan toevoegen aan zijn dieet. Als hij het niet lekker vindt, kun jij gemakkelijk overschakelen op het volgende voer dat je wilt uitproberen. Zorg ervoor dat je het dieet van je pup begint met een trainingsles. Jij kunt een beetje brokjes gebruiken of een traktatie met een sterke geur, zoals lever- of hotdogpasta. Houd een paar stukjes brokjes of pasta naast de etensbak van jouw pup, zodat hij eraan kan ruiken. Als hij aan het voer snuffelt, beloon je hem met een traktatie.

De-conditionering: help jouw hond voedsel te associëren met slecht gedrag

Voorwaardelijk voeren is een goede manier om jouw hond te leren zijn eten te associëren met goed gedrag. Begin met het voeren van je hond wanneer hij een positief commando uitvoert, zoals “zit”. Wanneer je hond iets goeds doet, prijs hem en geef hem een traktatie. Na een beetje oefening, kun jij de beloning voor het goede gedrag overschakelen op voedsel. Wanneer de hond iets doet dat slecht is, zoals kauwen op de meubels of springen op je, in plaats van hem uit te schelden of te zeggen “nee”, zet een deel van zijn dagelijkse maaltijd in de kom. Na een paar dagen van dit, kun jij jouw hond de-conditionering en laat hem associëren de geur van zijn voedsel met het geluid van uw lof.

Lichaamsbeweging helpt honden ook om af te vallen!

Ook al is het gebruikelijk om honden actief te houden, ze regelmatig te laten bewegen, vooral als ze overgewicht hebben, zal hen helpen gewicht te verliezen. Als jij jouw hond minstens 30 minuten per dag beweegt, blijft hij fit en verbrandt hij de extra calorieën die in zijn lichaam zijn opgeslagen. Als je hond overgewicht heeft, heeft hij meer calorieën nodig dan een magere hond om zijn normale lichaamsgewicht te behouden, dus verbrandt hij extra vet tijdens het sporten.

Negeer de tekenen van overgewicht bij honden niet

Een hond die te zwaar is voor zijn lichaamstype zal zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen, wat erop kan wijzen dat hij niet genoeg te eten krijgt. Als je hond te zwaar is, zal hij waarschijnlijk een gespannen of strakke buik hebben als hij gaat liggen, wat een teken is dat hij niet genoeg eten krijgt. Je kunt ook merken dat hij met een gebogen rug loopt of dat hij moeilijk kan opstaan uit een zittende positie. Als jij een van deze tekenen opmerkt, kun jij overleggen met jouw dierenarts om er zeker van te zijn dat uw hond voldoende eet. Een hond die niet genoeg te eten krijgt, heeft misschien geen duidelijke tekenen van gewichtsverlies, maar hij zal te zwak zijn om zijn normale taken uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *