Koikarpers; een toffe vis voor in de visvijver

Steeds meer mensen hebben koikarpers in hun vijvers. Koikarpers, ook wel Japanse koi genoemd, hebben prachtige kleuren. Als ze goede verzorging krijgen, kunnen ze wel 70 tot 80 cm groot worden en wel 40 jaar oud worden. Koikarpers kunnen tam worden en zelfs uit je hand eten. Als je een vijver voor koikarpers wilt hebben, moet deze minstens 150 cm diep zijn (het liefst nog dieper). Dit zorgt ervoor dat de watertemperatuur in de winter zo stabiel mogelijk blijft voor de vissen. Peekoi.nl deelt hier nog wat meer informatie over koikarpers.

De juiste voeding

Het is belangrijk om goed voer te geven aan je waardevolle koikarpers. Je kunt het beste koivoer kopen met cichorei, dat is goed voor de spijsvertering en het welzijn van de koikarpers. Gebruik ook voer met vitamines, zodat je koikarpers altijd gezond blijven. Soms kunnen koikarpers toch ziek worden, zelfs als je goed voer geeft en een gezonde vijver hebt. Gelukkig zijn er speciale medicijnen om een zieke koikarper te behandelen. Omdat koikarpers felgekleurd zijn, trekken ze niet alleen de aandacht van jouzelf, maar ook van roofvogels zoals katten en reigers. Er zijn diverse oplossingen om je vissen te beschermen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat reigers en katten op een afstand blijven.

Waterplanten

Koikarpers kunnen prima in een vijver met waterplanten worden gehouden. Veel mensen denken dat koikarpers de waterplanten opeten, dus ze kopen geen waterplanten voor hun koi vijver. Maar er zijn waterplanten die koikarpers accepteren. Het is belangrijk om te weten welke waterplanten het beste zijn voor koikarpers. Niet alle waterplanten zijn geschikt. Het voordeel van waterplanten is dat je geen pomp nodig hebt om het water schoon te houden en je kunt genieten van een natuurvriendelijke koi vijver.

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een koi vijver?

Zorg ervoor dat de vijver minimaal 1,5 meter diep is. Elke koikarpers heeft ongeveer 1000 liter water nodig, omdat ze erg groot kunnen worden en ruimte nodig hebben. Bij het maken van een vijver voor koikarpers is het beter om geen vijver substraat te gebruiken, anders dan bij andere soorten vijvers. Vissen kunnen het vuil los wroeten dat tussen het substraat zit, waardoor het water troebel kan worden. In plaats daarvan kun je een bodemdrain gebruiken om het vuil af te voeren. Zo voorkom je dat het water erg troebel wordt en je de vissen niet meer ziet zwemmen in de vijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *