Alles over gewrichtsproblemen bij honden

Een groot deel van de honden zal in zijn of haar levensloop last krijgen van hun gewrichten, waardoor ze niet meer optimaal kunnen bewegen. Om het bewegingsplezier van je hond terug te krijgen, is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Wil je meer weten over de oorzaken, kenmerken en behandeling van gewrichtsproblemen? Lees dan vooral verder.

Oorzaken

Gewrichtsproblemen bij honden kunnen verschillende onderliggende oorzaken hebben. Ten eerste kunnen gewrichtsproblemen komen door ouderdom. Het kraakbeen is na verloop van tijd versleten, waardoor de gewrichten minder soepel bewegen. Daarnaast hebben sommige hondenrassen meer last van gewrichtsproblemen dan andere. Bovendien kan een aangeboren aanleg voor gewrichtsproblemen de kans hierop aanzienlijk vergroten. Ook heeft het gewicht van de hond invloed: bij zwaardere honden worden de gewrichten zwaarder belast. Verder kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen de reden zijn voor gewichtsproblemen. Ten slotte kan het kraakbeen ook beschadigd raken tijdens een ongeluk.

Hoe herken je gewrichtsproblemen?

Er zijn verschillende signalen waaraan je de kan herkennen dat je hond last heeft van zijn of haar gewrichten. Een heel duidelijk signaal is wanneer je hond minder soepel beweegt dan voorheen en misschien zelfs een beetje kreupel gaat lopen. Ook kunnen er problemen met traplopen ontstaan. Daarnaast kunnen opgezwollen gewrichten wijzen op gewrichtsproblemen. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in het likken of bijten van pijnlijke gewrichten. 

Behandeling

Hoewel het niet altijd mogelijk is om de gewrichten te herstellen, is het wel mogelijk om de gewrichtsproblemen te behandelen zodat ze niet erger worden. Ten eerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hond zijn of haar pijnlijke gewrichten niet te veel belast. Maak bijvoorbeeld je wandelingen minder kort en zorg ervoor dat je hond minder actief is. Daarnaast kan je voor een juiste aanpak van de situatie van jouw hond het beste advies vragen aan je dierenarts. Die kan bijvoorbeeld hondensupplementen, andere voeding, ontstekingsremmers of pijnstillers voorschrijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *